I made this widget at MyFlashFetish.com.

Thursday, 20 September 2012

BLACKBERRY

Assalamualaikum. haii  .apa khabar semua. sorry la lama tak update blog .memang dah bersawang dah ni . .lagipun tuan blog ni bz almaklum la dah masuk sem baru. agak sibuk laa dgn raya lagi . .hehe . .hari ni eyza nak cerita entry pasal BLACKBERRY . .mesti korang tidak asing lagi dengan nama smartphone ini kan . .tapi ada jugak yang masih lagi tidak tahu apa kelebihan BLACKBERRY nie kan. marilah baca entry saya mudah-mudahan korang dapat pengetahuan pasal smartphone ini la ye (:

JENIS-JENIS BLACKBERRY


CURVE 2 8530

CURVE 3G 9300

CURVE 4 9360
CURVE 5 9380

CURVE 9320

   BLACKBERRY TERBARU YG DATANG DENGAN RADIO DAN KEYPAD KEKUNCI KHAS BBM

           
BOLD 2 9700

BOLD 3 9780

BOLD 4 9900

BOLD 5 9790







TORCH 1 9800


TORCH 2 9810

TORCH 3 9860



KELEBIHAN BLACKBERRY 

1.BlackBerry smartphone yang boleh akses internet dengan lebih mudah dan cepat berbanding yang lain.Contohnya kita menghantar email dekat yahoo lepas itu rakan kita balas email kita dengan pantas email tu boleh kita baca terus mcm pesanan ringkat (sms) yang masuk kat hadphone kita .Maknanya semua email yang masuk terus boleh dibaca.
2.BBM singkatan for BlackBerry Massenger hanya ada pada blackberry sahaja.BBM merupakan salah satu kegilaan pengguna blackberry.BBM ini bukan macam pesanan ringkas yang kita hantar dan perlu tunggu beberapa minit untuk menerimanya kembali.BBM ini hanya beberapa saat .kiranya boleh message sampai puas dengan rakan-rakan yang juga pengguna blackberry.selain message juga boleh bertukar-tukar gambar,location,lagu, serta voice note.amat menarik.segalanya kita boleh kongsi . tak payah nak pakai mms lagi .hehe .
3.PIN .Setiap BlackBerry akan datang dengan PIN dan PIN tidak akan boleh ditukar . setiap BlackBerry hanya satu sahaja PIN .contoh macam kita nak add rakan BBM yang lain dengan menggunakan PIN kita boleh add dan boleh terus BBM bersama rakan kita .PIN tersebut juga datang dengan barcode .setiap BlackBerry juga hanya terdapat satu sahaja .barcode tersebut boleh dipaparkan dimana-mana yang anda suka contohnya di facebook,twitter,baju dan lain-lain.Kerana barcode itu milik pengguna BlackBerry tersebut .Barcode itu kemudahannya ialah untuk memudahkan rakan yang lain ingin menambah kita dalam BBM dengan scan barcode tersebut terus automatik dah add.
4.App World ialah salah satu sofware yang ada pada BlackBerry sahaja.App World ini ada bermacam-macam application contohnya game,themes,yahoo massenger,whatsapps,twitter,facebook,youtube ,foursquare dan bermacam-macam . .application ini boleh kita download dan terus menggunakannya untuk memudahkan pengguna BlackBerry bersosial dengan lebih pantas dalam satu masa.App World ini seakan-akan macam android tetapi tidak dinafikan android lebih hebat.App World kebanyakannya application berbayar dari percuma.
5.BlackBerry Protect ini juga perlu di download di App World .Kelebihannya kita mendaftar dengan menggunakan email dan segala message kita akan disimpan oleh BlackBerry protect.Sekiranya kita kehilangan BlackBerry kita,kita boleh detect dimana BlackBerry kita berada kerana segala maklumat didalam BlackBerry tersebut telah dicopy diemail kita.
6.BIS singkatan untuk Blackberry Internet Service.Sekiranya kita tidak melanggan internet tersebut Blackberry ini seolah-olah handphone biasa yang boleh kol serta message dan anda akan merasakan BlackBerry ini sangat membosankan .BBM juga tidak akan aktif sekiranya anda tidak melanggan BIS . .memanglah ia merupakan message percuma tetapi BIS ialah sebagai pakej untuk semua BlackBerry.Tetapi apabila anda melanggan BIS ini BlackBerry itu seolah-olah bertukar menjadi sebuah laptop yang segalanya boleh dibuka kecuali bezanya hanya saiz sahaja.Dengan melanggan BIS ini anda boleh membuka facebook,twitter,youtube,whatsapp,google,ym,foursquare,email,bbm dan segala-galanya .Whatsapp juga application yang terdapat di handphone yang dilengkapi dengan android contohnya  samsung tetapi application ini boleh digunakan sekiranya handphone tersebut connect dengan wifi .berbeza dengan blackberry segalanya boleh digunakan apabila melanggan BIS .jadi pungguna BlackBerry juga boleh bermessage dgn pengguna samsung dan lain-lain dengan percuma .Jadi Segalanya di jari anda.Plan BIS ini boleh didapati degan pakej celcom,digi,maxis dan umobile .harga mereka berbeza-beza .ada yang mahal dan ade juga yang murah.
CELCOM   = sebulan RM25  internet+u tube
MAXIS       =sebulan RM20 internet tetapi u tube tak boleh buka
DIGI           = sebualn RM 30 internet + utube
U MOBILE =sebulan RM19 dua bulan RM34 maknanya sebulan RM17 internet + u tube
Pakej terbaik yang saya syorkan untuk anda ialah U MOBILE .pakej u mobile amat murah serta anda akan berpuashati dengan internet yang boleh digunakan serta youtube dengan harga serendah RM17 sebulan .saya tahu mungkin ada yang cakap pakai BlackBerry ni membazir sebab kena pakai dengan pakej kan .tapi kalau pakai handphone selain blackberry pakej internet lagi mahal berbanding blackberry .contohnya maxis 2 hari RM3.maknanya 10 hari RM15 ,30 hari RM45 .mana lagi mahal ? Kalau beli handphone canggih-canggih tapi mengharapkan WIFI sahaja tidak guna jugakkan ? sebab bukan semua tempat ada wifi dan tidak lah laju,Jika anda kurang berinternet anda bolehlah menggunakan handpone lain BlackBerry mungkin tidak sesuai untuk anda.

Tidak semua harga BlackBerry ini dikategorikan mahal .BlackBerry Curve 3g sekarang hanya dalam 400 lebih .jadi tidak mahal kan ? Pelbagai jenis BlackBerry yang berlainan harga yang bersesuaian dengan
kecanggihannya.ada yang full toch screen,ada yan keypad dan touch screen,ada yang slide dan bermacam-macam lagi jenis.nak yg lagi canggih lagi mahal la jawabnya .
Jadi sampai disini sahajalah yang mampu saya kongsikan bersama anda semua jika ada salah atau silap tentang info-info tersebut anggaplah saya terlepas pandang .sekian .wassalam

I'M BLACKBERRY USER (: